Roža življenja in svet geometrije

Roža življenja in svet geometrije

Rožo življenja sestavlja množica enako velikih krogov. Krog simbolizira celoto, zato roža življenja predstavlja popolnost, neskončnost, cikličnost in povezanost. Roža življenja ima višji univerzalni pomen. Opominja nas, da je vse med seboj povezano. Predstavlja temeljno naravo vesolja, bivanja, izvor sveta, življenja in življenje samo, skozi katerega sije harmonija in ravnovesje. Naj zasije ta harmonija tudi v nas.

Simbolični pomen oblik

Simbol rože življenja je sestavljen iz krožnic. Krog je simbol stvarstva in simbolizira »enost«. Krožnice pa so povezane v večjo podobo, v kateri se ponavlja osnovna oblika. Roža življenja tako ponazarja povezanost vseh živih bitij oziroma skupno zavest. Ponazarja življenje samo. Če se vrnemo na sam začetek, pa ponazarja tudi stvarjenje.

Osnovna oblika svete geometrije je krog oziroma krogla – oblika sonca, ki nas greje in daje življenje ter je prvi bog. Krog je osnovni simbol božanskega in enosti stvarstva. Če je krog znamenje neba in boga, je kvadrat simbol Zemlje, za katero se je dolgo verjelo, da ima takšno obliko. Roža življenja s cikličnim ponavljanjem ponazarja povezanost vseh živih bitij na Zemlji.

Če ostanemo na ravni simbolnih pomenov, jih lahko uzremo še več, če rožo življenja razbijemo na manjše vzorce, za katere veljajo enaka geometrijska pravila, vendar zajemajo manj krožnic. Če gledamo dve, dobimo ribji mehur, tri so simbol, imenovan trinožnik življenja, sedem pa simbolizira seme življenja. Zlasti zadnji je znan in priljubljen. V krščanski tradiciji naj bi simboliziral sedem dni stvarjenja. Ribji mehur z le dvema krožnicama naj bi podobno kot jin in jang ponazarjal združevanje nasprotij v ubrano celoto, trinožnik pa trojnost človeka kot celote duha, telesa in uma.

Uporaba, meditacija

Roža življenja se uporablja kot pomoč pri meditaciji ali pomoč v vsakodnevnem življenju. Meditacija ob roži življenja nam omogoča poiskati globlji pomen življenja, doumeti življenje, vesolje in globlji ustroj stvarstva. Skozi meditacijo se tako znebimo strahov in slepil in tako uvidimo resničnost. Na ta način roža življenja deluje zdravilno. Prinese nam lahko celo preroške sanje.

Iz simbola rože življenja izvira čista življenjska energija, zato se ljudem, ki so v bližini tega simbola, odpirajo nove dimenzije razmišljanja in dojemanja sveta.

Ker simbol rože življenja predstavlja polje neskončnih možnosti in ker je znano dejstvo, da simboli svete geometrije delujejo tako na simbolični kot tudi energijski ravni, na lastni koži preizkusite, kaj v vaše življenje lahko prinese simbolika rože življenja.

Izdelki roža življenja – Kotiček pod srečno zvezdo >>>

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja