Pentagram

Pentagram

Je energetski simbol. Ščiti in zbira energijo. Je močan zaščitnik, lahko ščiti prostore, predmete in ljudi.

Njegovih pet krakov znotraj kroga simbolizira združitev neenakosti. Navzgor obrnjen krak nudi zaščito in pozitivno energijo. Simbolna pomena navzdol obrnjenih krakov pa sta odganjanje in povezovanje. V petih krakih sta združeni število tri, ki simbolizira moško načelo in število dve, ki simbolizira žensko načelo. Lahko bi rekli, da je združevalec moškega in ženskega, Sonca in Lune, pozitivnega in negativnega, svetlobe in sence. Zato ni čudno, da simbolizira poroko, srečo in izpolnitev.

Pitagorejcem je bil najljubši simbol. V njem so videli sredstvo za vračanje in pridobivanje moči. Satanisti uporabljajo simbol, ki je obrnjen navzdol, vendar ta simbol zaščite nima nič s čarovništvom. Čarovniki mu pravijo Zvezda Boginje.

Je mikrokozmos. V njem se združijo štirje elementi, ki so vpeti v človeka.

Zemlja

Simbol: kamen življenja
Zemljina bitja: Vile, škrati, favni

Materialna trdna substanca. Je praktična, dobro organizirana, delovna, disciplinirana. Zemlja je kot maternica, ki spočenja izvire, kovine, rudnine. Nekatera afriška ljudstva jedo zemljo kot simbol identifikacije. Je ploden simbol, ki ima moč regeneracije. V iniciacijskih simboličnih pokopih poteka regeneracija skozi umiranje v eni obliki življenja, da bi se porodila v novi obliki.

Slabo razvit element se izraža skozi simbole, kot so potres, brezno in prepad.
Zemeljska astrološka znamenja so: Bik, Devica, Kozorog

Ogenj

Simbol: Feniks
Ognjena bitja: zmaji, Salamander,Serafin

Ogenj spreminja trdno v tekoče in tekoče v plinasto. Hkrati nam daje toploto in svetlobo. Je akcija, je volja, je energija, ki je hkrati uničevalna ali ustvarjalna. Ogenj človeka energizira. Sveti Martin je rekel: “Človek je ogenj, njegovo načelo je načelo vseh ognjev, da raztopi (ovojnico) in da se združi z izvirom, od katerega je ločen.

Slabo razvit element se kaže skozi simbole, kot so požar ali pekel, kjer se izraža diabolična funkcija ognja.
Ognjena astrološka znamenja so: Oven,Lev,Strelec

Zrak

Simbol: čarobni izreki
Zračna bitja: elfi, silfi

Predstavlja gibanje, odnose, komunikacijo in izmenjavo. Je posrednik med ognjem in vodo in ju skozi dozorevanje spaja. Je povezovalec med nebom in zemljo, med božjim in človeškim, med nezavednim in zavednim. Zrak nas obdari z dojemljivostjo, inteligenco in nas rasvetljuje. Zrak najde svojo svobodo v možnosti komunikacije in skozi izražanje svojih prepričanj in misli .

Slabo razvit element se kaže skozi simbole, kot so vihar, višina, zračni vrtinci itd.
Zračna astrološka znamenja so: Dvojček,Tehtnica,Vodnar

Voda

Simbol: čaša nesmrtnosti, razni čarobni napitki
Vodna bitja: rusalke, sirene, nimfe, povodni mož

Simbolični pomen vode se najlepše izraža skozi pojme vir življenja, sredstvo za očiščenje ter možnost preporoda in obnavljanja. Vodni fluid nam proseva iracionalno, subjektivno in instinktivno. Skozi vodo izkusimo svet čustev in svet sanj. Z racionalnim pristopom pri vodi nimamo kaj početi, če pa se prepustimo njenemu pulziranju, lahko skozi njo zaslutimo dušo našega bitja.

Slabo razvit element se kaže skozi simbole: poplave, vesolni potop.
Vodna astrološka znamenja so: Rak, Škorpion, Ribi.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja