Kopriva

Urtica dioica

Čarovne lastnosti: Za zaščito raztrosite koprivo po prostoru. Zažigamo jo med izganjanjem duhov. Da urok vrnemo pošiljatelju uporabimo lutko, napolnjeno s koprivo. Koprive, ki so nabrane pred sončnim vzhodom in položene živini, naj bi iz živine odganjale slabe duhove. Kopriva ima moč zaščite, zato jo lahko nosimo kot amulet. Posoda sveže natrganih kopriv, ki jih položimo bolniku pod posteljo, pomaga pri okrevanju.

Medicinska uporaba: Uporablja se za zniževanje krvnega pritiska, zdravljenje protina, reumatizma, diareje, skorbuta, jeternih težav in težav s prostato. Obkladki se uporabljajo za zdravljenje nevralgije in artritisa. Vsebuje veliko železa. Zdravi tudi slabokrvnost, utrujenost, otekline, menstrualne težave, eksceme, povečano prostato, probleme urinarnega trakta, seneni nahod in alergije. Uporablja se lahko tudi med nosečnostjo. V kozmetiki pa jo uporabljajo proti prhljaju in za stimulacijo rasti las.

Botanika: Raste največkrat v bližini naselij. Bodice na rastlini lahko povzročijo boleče pike, zato ni dobro da jo imate na vrtu.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja