Kolo leta

Kolo leta

Našim prednikom je kozmična drama sezonskega spreminjanja dajala obliko in pomen življenju. Niso imeli zagotovitve, da se bo Sonce po zimskem pojemanju vrnilo k njim. In če je bilo leto sušno in je bila letina slaba, je neizogibno sledila lakota.

Ritmi narave se lažje ignorirajo v modernem zahodu, kjer električna napeljava razsvetljuje temo zimskih noči in moderno gretje prežene mraz. Večini izmed nas ni treba biti več pozoren na čas setve in žetve, saj nam je hrana na voljo v trgovinah skozi celo leto.

S praznovanjem praznikov na letnem kolesu izostrimo zavedanje o naravi in spreminjanju letnih časov.

RASTOČE SONCE

V sezoni rastočega Sonca se moč svetlobe veča. Temni del leta se pričenja spreminjati v svetlejšega. Čeprav je to čas upanja, je pogosto tudi težak in naporen.

Februar je najtežji mesec. Vreme ostaja temačno in vetrovno. Vendar se Sonce krepi in začnejo se pojavljati prvi znaki življenja.

Imbolc >>>
Svečenica >>>
Spomladansko enakonočje >>>
Osara >>>
Velika noč >>>

POLNO SONCE

Zgodnja pomlad je čas poguma in podjetnosti. Je najbolj priljubljen čas za poroke. Ljudje se odzivajo na svežost narave s poizkušanjem novega in neznanega. Poletje se začenja. Vreme postaja toplo, rastline cvetijo, prevladuje obilje. Črede odženemo na pašnike. V tem obdobju se pričnejo prve žetve na poljih.

Beltane >>>
1. maj >>>
Poletni solsticij >>>
Litha >>>

POJEMAJOČE SONCE

To je lahko najlepši izmed časov, ko se leni poletni dnevi prelevijo v jesen. Gozdovi se spremene v rdeče in zlato. Z žetvijo napolnimo kašče pred mrtvo zimo. Doma smo zaposleni s pripravljanjem ozimnice, s kuhanjem marmelad, vlaganjem sadja, piva in mošta.

Lammas >>>
Jesensko enakonočje >>>
Mabon >>>

TEMNO SONCE

Jesenski meseci so bili za naše prednike čas nemira. To je bil čas, ko je bilo potrebno potrpeti in preživeti. Da bi ohranili duha, so noč poživili s prazniki. V mnogih kulturah je praznovanje v zimskem solsticiju trajalo dneve ali tedne.

Samhain – Noč čarovnic >>>
Vsi sveti >>>
Yule – Zimski solsticij >>>
Božič >>>

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja