Bezeg

Sambucus nigra

Čarovne lastnosti: Veje posvečenega bezga se uporabljajo za izdelavo ritualnih magičnih palic. Na Danskem verjamejo, da prinaša nesrečo, če imaš pohištvo izdelano iz bezgovega lesa. Cigani prepovedujejo uporabo bezgovega lesa za kurjavo. Če bezeg raste v bližini hiše ali če ga obesimo nad vrata in okna, vam zagotavlja zaščito. Pri ritualu za zaščito raztresete bezgove liste na vse štiri strani neba. Če bezgov les nosite s seboj, vas bo obvaroval prešuštva. Da bi preprečili revmatizem, so včasih pri sebi nosili bezgovo vejico, na katero so zavozljali tri vozle. Uporabljajo ga pri porokah, ker prinaša srečo mladoporočencema. Nosečnice poljubljajo bezeg, da bi bili njihovi otroci srečni. Piščalke, ki so narejene iz vej, se uporabljajo za klicanje duhov in imajo isto moč kot čarobne palice. Bezeg je posvečena rastlina poletnega solsticija.

Medicinska uporaba: Bezgovi cvetovi zmešani z meto ali rmanovim cvetjem so pomagajo v primeru gripe ali prehlada. Čaj iz bezgovih cvetov in sasafrasa je odlično zdravilo proti aknam. Olje bezgovih cvetov je zdravilo za razpokano kožo. Uporabljamo ga za očiščenje telesa, obnavljanje kri, zdravljenje vnetja, proti vročici in pri lajšanju dihalnih težav. Liste lahko uporabljamo kot antiseptičen obkladek za rane in za odganjanje insektov. Grki so uporabljali čaj iz korenine kot odvajalno sredstvo. Bezeg je lahko toksičen, še posebej deblo. Bezga ne smemo uživati v času nosečnosti in dojenja.

Botanika: Je drevo ali grm. Dobro uspeva v vlažnih področjih. Listi, skorja in korenine ponavadi vsebujejo strupene alkaloide. Njihova uporaba in hranjenje nista priporočljiva v zaprtem prostoru.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja