mandale

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju, meditaciji, osebnostno zrelostnem procesu, zaščiti in zdravljenju.

Tudi v vsakdanjem življenju smo obdani z mandalami: polž, deblo, prerezano jabolko, oko, snežinka, cvetlica, ptičje gnezdo, dežnik, pajčevina, simbol jin jang, poslikana cerkvena okna.

Skladnost in uravnovešena oblika opazovalca spodbujata na poti spoznavanja samega sebe. Mandala služi kot pripomoček, ki povezuje fizični in spiritualni svet. Pomaga nam, da znova vzpostavimo stik s seboj in svetom. Ljudje potrebujemo simbole, da se zavemo, da zares živimo. Če želimo zaživeti v harmoniji, moramo ponovno najti stik s samim seboj in se naučiti, kako slišati svoj notranji glas.

Mandalo lahko narišemo sami ali uporabimo že izdelano mandalo.

Risanje mandale

Risanje in barvanje mandal v nas ustvarja občutek miru, sproščenosti, radosti, pomirjenosti in harmonije. To je pripomoček, ki nam pomaga, da se zberemo, osredotočimo in povežemo. V mandali je poudarjena sredina, ki simbolizira središče tistega, ki jo riše. Mandali rečemo tudi »zdravilni krog« ali »krog svetlobe«.

Meditacija z mandalo

Udobno se namestite. Pozornosti ne usmerjajte na ostale stvari, ki vas obdajajo. Svoje misli in čustva usmerite na mandalo. Ko se vam zazdi, da mandalo dobro poznate, zaprite oči in si jo znova predstavljate. Ko izgubite sliko, odprite oči in si mandalo ponovno oglejte. S to vajo boste postopno pridobili sposobnost koncentracije.
Meditacija o mandali vam bo pomagala pri obvladovanju duševnega dogajanja. Tako boste lahko konstruirali in razblinjali svoje notranje razporeditve. Postopno boste postali ustvarjalci svoje stvarnosti, kar pa je tudi namen življenja.

Zdravljenje z mandalo

Risanje in barvanje mandal je učinkovit terapevtski pripomoček za raziskovanje čustev, odnosov in odzivov. Na ta način vzpostavimo harmonijo in omilimo stres.

Globok simboličen pomen mandale in raznolikost vzorcev omogoča duši, da se sprosti. Ko se boste posvetili barvanju, boste prepoznali svoj notranji dialog, torej misli, ki so bile že ves čas prisotne, vendar se jih niste zavedali. Ko boste te misli prepoznali, jih boste lahko nadzorovali in usmerjali. To je pomembno zato, ker naše misli vplivajo na naše počutje in na naša dejanja, ta oblikujejo našo osebnost, naša osebnost pa določa našo usodo.

Švicarski psiholog C. G. Jung je mandalo definiral kot »prikaz nezavednega jaza« in jo uporabljal za odkrivanje emocionalnih motenj ter za ponovno vzpostavljanje celovitosti osebnosti. Ugotovil je, da se simboli, ki jih najdemo v mandali, spontano pojavljajo v sanjah in umetnosti. Jung je transcendentalne možnosti mandale uporabil tudi pri svojih pacientih. Poudarjal je, da se mandale uporabljajo za spodbujanje poglobljene meditacije, saj nas opazovanje mandale navdaja z vedrino in občutkom, da je življenje spet dobilo smisel in red. Ni nenavadno, da je Jung uporabljal mandale v psihoterapevtski praksi, pa tudi njemu so pomagale preiti krizo, ki jo je imel po prekinitvi sodelovanja s Sigmundom Freudom.

Osebnostna rast in pot k popolnosti

Mandala je sestavljena iz nasprotij (temno – svetlo, zgoraj – spodaj, veliko – majhno, ogenj – voda), ki se združujejo v harmonično celoto. Vsi ljudje si želimo biti popolni, zato pogosto prikrivamo svoje temne plati. Mandala pa nam sporoča, da so nasprotja nekaj povsem naravnega in da nasprotja sestavljajo celoto (prijazno – nesramno, sproščeno – napeto, lepo – grdo, visoko – nizko).

Prižgite svečko, zavrtite si umirjeno glasbo. Opazujte mandalo od obrobja proti središču. Potujte po simbolih, sledite linijam in barvam. Pri tem bodite pozorni na svoje občutke in dovolite jim, da se izrazijo.

Mandala je fizična manifestacija, ki nas povezuje s spiritualnim svetom. Je ključ k duhu samospoznavanja, kjer ugotovimo, da smo več kot le fizično telo. Tudi naše življenje je neke vrste mandala, sestavljena iz besed, misli in dejanj ter njihovih posledic.

Mandala odpira vrata našim sanjam in slutnjam. Z risanjem in preučevanjem lastnih mandal spoznavamo svoje duhovne simbole, arhetipe. Mandala je kot zemljevid, ki kaže pot k samouresničenju.

Mandale pobarvanke A4 so na voljo brezplačno >>>

mandale

Mandale – Kotiček pod srečno zvezdo >>>

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja