Domov Izdelki Magija Naročila in kontakti

 

Čarovne rastline

V pradavnini so ljudje častili zdravilne in čarovne lastnosti rastlin. O zdravljenju z zelišči je že veliko napisanega. Znano je, da zelišča ozdravijo marsikatero bolezen in tegobo, če jih le znamo pravilno izbrati.

Precej manj pa je razširjeno znanje o čarovnih lastnostih rastlin. Še pred nekaj stoletji je bilo ukvarjanje s čarovništvom tvegano, zato se je znanje skrivalo in ni bilo dostopno vsakomur.

Pred vami je stran, preko katere vam bomo skušali podati staro znanje o čarovnih rastlinah, oplemeniteno s sodobnimi tehnikami, kot je vizualizacija. Naša želja je, da bi iz že zaprašenih receptov in nasvetov ustvarili novo, današnjemu času prilagojeno, znanje.

  • Rastline za zaščito: brin, ajda, bezeg, čebula, česen, akacija, angelika, bambus, borovnica, breza, itd.
  • Rastline za ljubezen: grah, češnja, ingevar, jabolko, fižol, kostanj, jasmin, melisa, meta, itd.
  • Rastline za denar: kamilica, nageljeva žbica, lucerna, bazilika, hrast, javor, majaron, mak, riž, sezam, itd
  • Rastline za zdravje: kopriva, koriander, kumina, lovor, gardenija, cedra, bršljan, bor, itd.

 

Angelika.gif (3416 bytes) Angelika
Angelica archangelica

Čarovne lastnosti: Posejana na vrtu nudi zaščito vrta in doma. Kot dodatek kadilom ali z zažiganjem listov jo uporabljamo kot zaščito proti boleznim in za odganjanje zlih duhov. Če jo dodamo v ritualno kopel, odstrani uroke. Korenina se lahko nosi kot zaščitni amulet. Uporablja se tudi za podaljševanje življenja.

Medicinska uporaba: Je dober zeliščni čaj v primeru črevesnih krčov, vetrov, slabe prebave, hepatitisa ali zgage. Dodajajo jo zdravilom za dihalni sistem, kot tudi pri težavah z jetri in prebavili. Pospešuje cirkulacijo in poveča pretok energije v telesu. Pogosto se uporablja za stimuliranje cirkulacije v medeničnem delu in za pospešitev izostale menstruacije. Uporabljati pa jo ne smejo noseče ženske ali sladkorni bolniki.

Botanika: Je trajnica, ki potrebuje bogato, senčno, vlažno vrtno zemljo. Raje ima vlažne doline, močvirja in hladnejša področja.

 

Baldrijan.gif (9820 bytes) Baldrijan
Valeriana officinalis

Čarovne lastnosti: V ljubezenskih urokih združuje razpadle pare. Položen pod blazino pomaga pri počitku. V kopeli pomaga pri očiščevanju.

Medicinska uporaba: Je sredstvo za sprostitev in pomaga pri nespečnosti. Uporabljajmo ga za umirjanje, lajšanje živčne napetosti in bolečin, zniževanje krvnega pritiska, blaženje menstrualnih in mišičnih krčov. Ne povzroča odvisnosti. Ne uporabljajmo ga med nosečnostjo in dojenjem. Otroci pa naj uporabljajo dovoljene količine le krajši čas.

Botanika: Trajnica, ki raste na vlažnih travnikih, nabrežjih rek in posekah. Hitro se razraste. Močan vpliv ima na mačke, podobno kot mačja meta, zato boste morali rastišče zavarovati z žično ograjo. Korenine se nabirajo jeseni.

 

Bazilika.gif (3572 bytes) Bazilika
Ocimum basilicum

Čarovne lastnosti: Nošenje listov bazilike v žepu ali denarnici nam prinaša bogastvo. Če želimo privabiti kupce v trgovino ali lokal, jo položimo na prag ali v blagajno. Če prašek bazilike posujete po partnerju, mu s tem preprečite varanje. Bazilika ščiti pred škodljivimi in negativnimi vplivi. Za izganjanje negativne energije iz hiše zažgite baziliko. Za temeljito čiščenje in zaščito sebe in vašega doma posujte malo bazilike v vsak vogal hiše in si jo dodajte v kopel. Včasih položimo manjšo količino bazilike v vsak prostor v hiši. Čarovnice so pred letenjem popile pol kozarca soka bazilike.

Medicinska uporaba: Uporabljamo jo za zdravljenje želodčnih krčev, bruhanja, vročine, mrzlice, glavobolov, kašlja, menstrualnih bolečin, zmanjševanje želodčne kisline, za zdravljenje ran na črevesju, za zdravljenje pikov insektov in za izločitev strupa. Z oljem bazilike zdravimo akne.

Botanika: Uspeva v suhem, sončnem okolju in bogato hranljivi zemlji. Je enoletnica. Režite vrhove, da napravite košato rastlino.

 

Bezeg.gif (10696 bytes) Bezeg
Sambucus nigra

Čarovne lastnosti: Veje posvečenega bezga se uporabljajo za izdelavo ritualnih magičnih palic. Na Danskem verjamejo, da prinaša nesrečo, če imaš pohištvo izdelano iz bezgovega lesa. Cigani prepovedujejo uporabo bezgovega lesa za kurjavo. Če bezeg raste v bližini hiše ali če ga obesimo nad vrata in okna, vam zagotavlja zaščito. Pri ritualu za zaščito raztresete bezgove liste na vse štiri strani neba. Če bezgov les nosite s seboj, vas bo obvaroval prešuštva. Da bi preprečili revmatizem, so včasih pri sebi nosili bezgovo vejico, na katero so zavozljali tri vozle. Uporabljajo ga pri porokah, ker prinaša srečo mladoporočencema. Nosečnice poljubljajo bezeg, da bi bili njihovi otroci srečni. Piščalke, ki so narejene iz vej, se uporabljajo za klicanje duhov in imajo isto moč kot čarobne palice. Bezeg je posvečena rastlina poletnega solsticija.

Medicinska uporaba: Bezgovi cvetovi zmešani z meto ali rmanovim cvetjem so pomagajo v primeru gripe ali prehlada. Čaj iz bezgovih cvetov in sasafrasa je odlično zdravilo proti aknam. Olje bezgovih cvetov je zdravilo za razpokano kožo. Uporabljamo ga za očiščenje telesa, obnavljanje kri, zdravljenje vnetja, proti vročici in pri lajšanju dihalnih težav. Liste lahko uporabljamo kot antiseptičen obkladek za rane in za odganjanje insektov. Grki so uporabljali čaj iz korenine kot odvajalno sredstvo. Bezeg je lahko toksičen, še posebej deblo. Bezga ne smemo uživati v času nosečnosti in dojenja.

Botanika: Je drevo ali grm. Dobro uspeva v vlažnih področjih. Listi, skorja in korenine ponavadi vsebujejo strupene alkaloide. Njihova uporaba in hranjenje nista priporočljiva v zaprtem prostoru.

 

Bor.gif (7883 bytes) Bor
Pinus spp.

Čarovne lastnosti: Borov storž simbolizira nesmrtnost rastlinskega in živalskega življenja. Kadilo iz borovih iglic, brina in cedre je odlično sredstvo za očiščenje doma pred negativnimi vplivi. Raztresene borove iglice odganjajo zlo. Za vzpodbujanje plodnosti pri sebi nosimo storže in semena. Očiščevalno in stimulacijsko kopel se naredi tako, da se borove iglice položi v propustno vrečo in se čez njo spusti vodo za kopel. Za očiščenje in posvetitev prostora pometamo tla z borovo vejo. Borove iglice žgemo, da bi čarovne uroke preusmerili oziroma jih poslali nazaj. Če borove veje, položimo na posteljo ali nad njo, ne pustijo blizu bolezni. Bor je posvečen boginji plodnosti Kibeli. Japonci so ga uporabljali za gradnjo templjev in izdelavo obrednega pribora. Ker bor kljubuje vetru in viharjem, je tudi simbol za ljudi, ki ne omagajo v vsakdanjem bojem z življenskimi tegobami.

Medicinska uporaba: Uporabljamo ga pri aknah, inhalacijah in za revmatične in nevralgične kopeli. Terpentinovo olje vedno kupujemo v lekarni.

Botanika: Raste po peščenih, sklanih, sončnih pobočjih.

 

Breza.gif (6034 bytes) Breza
Betula alba

Čarovne lastnosti: Če želite privabiti v svoje življenje ljubezen, na kos lubja, ki ste ga nabrali ob mlaju, z rdečo barvo napišete ljubezensko željo in jo nato kot kadilo zažgite. Z vejicami breze so izganjali duhove, tako da so z njimi udarjali obsedene ljudi. Breza je kozmični steber, njene zareze predstavljajo nebeške ravni. Breza simbolizira pot, po kateri se spušča nebesna energija in po kateri se vzpenja človeško hotenje. Je zaščitni simbol življenja in smrti.

Medicinska uporaba: Je diuretik, zato pomaga pri revmatičnih in protinskih težavah. Uporabljajo pa jo tudi v kozmetiki pri pripravi šamponov.

Botanika: Razširjena je po vsej Sloveniji.

 

Brin.gif (6265 bytes) Brin
Juniperis spp.

Čarovne lastnosti: V kadilu pomešane brinove jagode s timijanom uporabljamo za vizualizacijo in zaščito. Posajen ob vratih, odganja tatove. Zrele jagode dodajamo ljubezenskim mešanicam. Če nosimo pri sebi poganjek rastline, nas bo ta varoval pred nesrečami.

Medicinska uporaba: Uporabljajo ga za čiščenje sečne kisline. Ker ima naravni insulin, ima sposobnost zdravljenja trebušne slinovke, če ta ni bila trajno poškodovana. Uporablja se za urološke infekcije, za težave z zadrževanjem vode, kot obloga pri aknah in proti prhljaju.

Botanika: Grm ali drevo. Prilagodljiv, nižje rasti. Raste po vsej Sloveniji. Če želite jagode, morate saditi moško in žensko raslino.

 

Brsljan.gif (3288 bytes) Bršljan
Hedera spp.

Čarovne lastnosti: Dekorativna rastlina. Kadar raste po hiši ali v bližini hiše, nudi zaščito. Neveste naj ga nosijo pri sebi, ker prinaša srečo v zakonu. Uporabljamo ga tudi pri čaranju za zvestobo in ljubezen. Zelen je v vseh letnih časih, zato simbolizira silo rasti in vztrajno poželenje. Dioniz se je z njim, kot tudi z vinsko trto, kitil, s čimer je ženske njegovega kulta navdal z mističnim zanosom.

Medicinska uporaba: Uporablja se kot obkladek za zdravljenje ran, glivičnih obolenj, oteklin in ostalih poškodb na koži.

Botanika: Raste kot podrast ali ovijalka. Prilagaja se različni podlagi in različnim pogojem za rast.

 

Cedra.gif (7007 bytes) Cedra
Cedrus spp.

Čarovne lastnosti: Cedrin dim očiščuje. Kadilo pa uporabljamo tudi za blagostanje na denarnem področju. Cedrina vejica, obešena doma, nas varuje pred strelami. Košček cedre nosimo v denarnici za privabljanje denarja. Za prizemljitev položite dlani na cedro in vizualizirajte pretakanje zemeljske energije. Imenujejo jo tudi drevo življenja. Zaradi visokega debla je cedra postala simbol veličine, plemenitosti, plemstva, moči, trajnosti, nepokvarljivosti in nepodkupljivosti. Kot vsi iglavci je tudi cerda simbol nesmrtnosti. Egipčani so iz cedrovine delali ladje, krste in kipe, Rimljani pa dišeče bakle in podobe bogov in prednikov. Kelti so s cedrovo smolo balzamirali glave najplemenitejših sovražnikov. Namesto cedre lahko uporabite brin.

Botanika: Cedra je zimzelena trajnica, ki je priljubljena povsod.

 

Cebula.gif (4129 bytes) Čebula
Allium cepa

Čarovne lastnosti: Varuje nas pred zlimi duhovi. Razpolovljena ali razdeljena na četrtine in nameščene doma absorbira negativne energije, zlo in bolezen. Čebula pod vašo blazino vam prinese preroške sanje. Za zdravljenje natrite prizadeti del telesa z odrezano ploskvijo in vizualizirajte, kako gre bolezen v čebulo. Nato čebulo zakopljite. Čarovniški meči in noži se očistijo z drgnenjem ob čebulno polovico. Zaradi kupolaste oblike, zaporednih mesnatih luskolistov in močnega vonja, jo simbolično povezujemo z ustrojem Ega, ki ga duhovna izkušnja lupi po plasteh vse do praznote. Od tam ni več ovire do univerzalnega Duha.

Medicinska uporaba: Uporablja se kot antiseptik. Pri notranji uporabi pa blaži vetrove, zmanjšuje krvni pritisk, holesterol in krvni sladkor.

Botanika: Čebula je trajnica, ki zraste iz gomolja. Rada ima bogato vrtno zemljo in veliko zalivanja.

 

Cesen.gif (3559 bytes) Česen
Allium sativum

Čarovne lastnosti: Olupljeni česnovi stroki, ki jih namestimo v vsako sobo, odganjajo bolezi. Če ga obesimo nad vrata, odbija zavistneže in odganja negativnosti ter zlo. Za zdravljenje s stroki natremo oboleli del in stroke nato odvržemo v tekočo vodo. Je močno zaščitniška raslina. Namestite strok pod blazino, da boste zavarovali otroke. Je angel varuh, ki ščiti pred zlimi vplivi.

Medicinska uporaba: Stimulira rast celic, zmanjšuje krvni pritisk in holesterol. Koristno je njegovo antibiotično delovanje, pri katerem ne uničuje telesne, naravne flore. Odličen je za uporabo pri prehladih in infekcijah. Pri uživanju surovega česna vam vejica peteršilja, ki jo pozvečite za tem, pomaga osvežiti dah.

Botanika: Trajnica, ki ima rada pusto zemljo ter veliko sonca in toplote. Večinoma se uporablja gomolj, čeprav so tudi zeleni deli uporabni za solato.

 

Gabez.gif (6790 bytes) Gabez
Symphytum officinale

Čarovne lastnosti: Da bi preprečili izgubo ali krajo prtljage med potovanjem, vtaknite del korenine v vsako torbo. Korenina je uporabna tudi pri čaranju za denar.

Medicinska uporaba: Obkladki gabeza zdravijo poškodbe, kjer ni poškodovana koža: odrgnine, podpludbe, zlome, zvine, boleče mišice in sklepe. Je močno zdravilo za kašelj, čire in pri zdravljenju astme. Njegova uporaba, tudi zunanja, mora biti časovno omejena. Nosečnice naj ga ne uporabljajo.

Botanika: Raste po vlažnih travnikih, rekah, jarkih in potokih ali pa kot njivski plevel. Lahko zraste iz semena, ko se uraste, se hitro razraste.

 

Glog.gif (6182 bytes) Glog
Crataegus oxycantha

Čarovne lastnosti: Liste uporabljamo za izdelavo vrečk za zaščito. Primeren je za ribiče, ker zagotavlja dober ulov rib. Nosi se tudi zato, da zagotovi dober ulov rib. Uporablja se ga pri ritualih za povečanje plodnosti. Včasih so liste polagali pod posteljo, da bi zagotovili ohranjanje nedolžnosti. Hišo ščiti pred uničujočimi strelami in nevihtami. Iz njegovega lesa izdelujemo čarovniške palice.

Medicinska uporaba: Že stoletja ga uporabljajo za zdravljenje bolezni srca, kajti ojača srčno mišico in preprečuje arteriosklerozo, zvišan tlak in zmanjšano zmogljivost delovanja srca.

Botanika: Rad ima alkalno zemljo, bogato z vlago. Uporabljamo sadeže in cvetje.

 

Hmelj.gif (6111 bytes) Hmelj
Humulus lupulus

Čarovne lastnosti: Hmelj se uporablja za zdravilna kadila. Če v blazino za spanje položimo hmelj, lahko mu dodamo še baldrijan, nam to omogoča trden spanec.

Medicinska uporaba: Hmelj je pomirjevalo, zato je uporaben pri nespečnosti. Dober je tudi za zdravljenje kašlja, mehurja in jeter. Kot obkladek se uporablja pri zdravljenju srbečih kožnih izpuščajih in čebeljih pikov. Odstranjuje strupe iz telesa, pospešuje menstruacijo. Uporablja se tudi pri vseh oblikah nemira, občutkih strahu, nervozi in razdražljivosti.

Botanika: Trajnica plezalka, ki ima rada veliko sonca. Za zdravljenje se uporabljajo posušeni cvetovi. Storžki so le na ženskih rastlinah.

 

Hrast.gif (4738 bytes) Hrast
Quercus spp.

Čarovne lastnosti: Zažgani listi odganjajo bolezni in očistijo prostor. Iz vej izdelujemo čarovniške palice. Če nosite želod, ki ste ga nabrali ponoči,   vam ta pomaga pri težavah s plodnostjo, blaži seksualne težave in poveča seksualno privlačnost. Liste in skorjo uporabljamo pri komunikaciji z božanstvi. Če zasadite plod v času mlaja, vam bo to prineslo denar. Če nosite hrastov les, boste varovani pred nezgodami. Če vam uspe ujeti padajoč hrastov list, pozimi ne boste prehlajeni. Druidi so prisluhnili šelestenju hrastovih listov in ti so jim dajali preroška sporočila. Hrast je bil njihovo sveto drevo. Ker privlači strele, so verovali, da uživa naklonjenost najvišjega božanstva na nebu. Hrastovi atributi so trdnost, moč, dolgoživost, višina. Je sinonim moči, tako moralne kot fizične.

Medicinska uporaba: Lubje uporabljajo za zdravljenje diareje, grižavosti in krvavenja. Skorja ali listi zavrejo in se dajo na odrgnine, otekline, rane, ki krvavijo ali zlato žilo. Lahko ga uporabimo za grgranje pri vnetju grla ali dlesni.

 

Ingver.gif (8588 bytes) Ingver
Zingiber officinale

Čarovne lastnosti: Uporabljamo ga v ljubezenskih urokih za ogrevanje zveze. Že v starih časih je slovel kot afrodiziak. Prinaša nam tudi denar. Uporabljamo pa ga tudi na splošno, za uspešno čaranje. Ingever lahko zvečimo, korenine lahko posadimo in vzgajamo ali pa jih nosimo v žepu.

Medicinska uporaba: Pomaga pri ojačevanju in zdravljenju dihalnega sistema, kot tudi za preganjanje prehlada in gripe. Zdravi vneto grlo, glavobole in telesne bolečine. V kombinaciji z drugimi rastlinami povečuje njihov učinek. Priporočljiv je med nosečnostjo, pri jutranjih slabostih, pri težavah s prebavili, pri prehladih in pri vnetju grla.

Botanika: Trajnica, njene korenine se uporabljajo za zdravljenje.

 

IslandskiMah.gif (7183 bytes) Islandski mah
Cetraria islandica

Čarovne lastnosti: Za srečo in denar. Uporaben je za polnjenje lutk.

Medicinska uporaba: Uporablja se pri dihalnih obolenjih, neješčnosti, pri kolikah in za posipanje ran.

Botanika: Uspeva v mrzlih, vlažnih, hribovitih področjih in gozdovih.

 

Jabolko.gif (6549 bytes) Jabolko
Malus spp.

Čarovne lastnosti: Jabolčni cvetovi se uporabljajo za kadila ljubezni in zdravja. Če pojeste, skupaj z ljubljeno osebo, vsak polovico jabloka, vama bo to prineslo srečo. Polijte jabolčnik po tleh na vrtu, pred pričetkom vrtnarjenja in to vam bo prineslo obilno letino. Ker je simbol neumrljivosti, se daruje mrtvim ob prazniku Samhain. Les jablane se uporablja za izdelavo magične palice. Jabolko je simbol spoznanja in potrebe po odločitvi, je sadež, ki ohranja mladost, je simbol obnavljanja in večne svežine. V  keltskem izročilu je jabolko sadež znanja, magije in razodetja.

Medicinska uporaba: Jabolka se uporabljajo za zdravljenje zaprtja. Pektin v svežih jabolkih pomaga pri zniževanju holesterola in pri zdravljenju srca. Zmečkane liste jabolk uporabimo za drgnenje sveže rane, s tem preprečimo infekcijo.

Botanika: Razširjen po vsej Sloveniji.

 

Jasmin.gif (5250 bytes) Jasmin
Jasminum officinale

Čarovne lastnosti: Uporablja se v ljubezenskih vrečkah in kadilih za privlako ljubezni. Če v mandljevo osnovo dodamo kapljico eteričnega jasminovega olja in to zmes vmasiramo v kožo, je to zdravilo za frigidnost. Če ga nosimo pri sebi ali ga zažigamo, bomo privlačili bogastvo in denar. Če ga kot kadilo uporabimo v spalnici, nam bo prinesel preroške sanje.

Medicinska uporaba: Jasminov čaj se uporablja za pomirjanje. Masaža z jasminovim oljem blažilno deluje na kožo in deluje kot afrodiziak. Uporabljajo ga pri aromaterapiji za zdravljenje depresije, živčnosti in kot masažno olje pri menstrualnih krčih.

Botanika: Najbolje uspeva kot sobna rastlina. Je zimzelena rastlina, rada ima svetlobo vendar ne direktnega sonca. Potrebuje veliko vlage. Potrebno ji je priskrbeti podporo in jo občasno gnojiti.

 

Jelsa.gif (4590 bytes) Jelša
Alnus spp.

Čarovne lastnosti: Iz sveže zelene jelše je enostavno izluščiti jedro in narediti piščalko. Več lesenih palic položimo drugo ob drugo in na eni strani vstavimo lesen zatič ter ga prilepimo ali pritrdimo z glino. Palice odrežemo na različne dolžine, s tem ustvarimo različne tone. Imenuje se Panova piščal in se uporablja za privabljanje zračnih elementov. Stara vraža pravi, da z žvižganjem lahko privabimo veter.

 

Jerebika.gif (7287 bytes) Jerebika
Sorbus aucuparia

Čarovne lastnosti: Zelo magično drevo, ki ga uporabljamo za palice, biče, amulete in uroke. Če jerebiko nosimo s seboj, pomaga pri zdravstvenem okrevanju. V čarovne vrečke dodajamo jerebiko za moč, uspeh in srečo. Iz jerebike izdelujemo bajalice. Če jerebiko zasadimo blizu hiše, jo bo varovala. Z zažiganjem lesa jerebike kličemo duhove.

Medicinska uporaba: Semena so strupena.

 

Jesen.gif (9723 bytes) Jesen
Fraxinus excelsior ali F. americana

Čarovne lastnosti: Čarovne palice uporabljamo za zdravljenje in zaščito. Če želite zaščititi svojo hišo, potresite liste v smeri vseh štirih strani neba. Če ga nosimo pri sebi nam nudi zaščito. Za preroške sanje položimo sveže jesenove liste pod blazino. Iz korenin lahko izrezljamo čarovne lutke. Če želite pridobiti ljubezen, nosite jesenove liste.

 

Kamilica.gif (4928 bytes) Kamilica
Matricaria chamomilla (nemška kamilica), Anthemus nobilis (rimska kamilica)

Čarovne lastnosti: Uporablja se za privabljanje denarja. Če jo dodamo kadilu, bo delovala pomirjajoče in s tem izboljšala meditacijo. Kot samostojno kadilo nam prinese spanec. Dodana v ritualno kopel  bo pritegnila ljubezen. Če jo potresemo po imetju, bo odstranila uroke. Je očiščevalno in zaščitno sredstvo.

Medicinska uporaba: Čaj, ki je narejen iz dveh žlic kamilice in stoji pet minut v skodelici vrele vode, je nežno uspavalno sredstvo. Prav tako pomaga pri živčnosti, menstrualnih krčih, prehladih in želodčnih težavah. Čaj je uporaben tudi za majhne otroke in dojenčke. Dober je tudi za izpiranje vnetih oči in odprtih ran.

Botanika: Enoletnica, ki se prilagodi večini zemljišč. Rada ima vlago in sonca. Raste ob poteh ali kot njivski plevel.

 

Kopriva.gif (7242 bytes) Kopriva
Urtica dioica

Čarovne lastnosti: Za zaščito raztrosite koprivo po prostoru. Zažigamo jo med izganjanjem duhov. Da urok vrnemo pošiljatelju uporabimo lutko, napolnjeno s koprivo. Koprive, ki so nabrane pred sončnim vzhodom in položene živini, naj bi iz živine odganjale slabe duhove. Kopriva ima moč zaščite, zato jo lahko nosimo kot amulet. Posoda sveže natrganih kopriv, ki jih položimo bolniku pod posteljo, pomaga pri okrevanju.

Medicinska uporaba: Uporablja se za zniževanje krvnega pritiska, zdravljenje protina, reumatizma, diareje, skorbuta, jeternih težav in težav s prostato. Obkladki se uporabljajo za zdravljenje nevralgije in artritisa. Vsebuje veliko železa. Zdravi tudi slabokrvnost, utrujenost, otekline, menstrualne težave, eksceme, povečano prostato, probleme urinarnega trakta, seneni nahod in alergije. Uporablja se lahko tudi med nosečnostjo. V kozmetiki pa jo uporabljajo proti prhljaju in za stimulacijo rasti las.

Botanika: Raste največkrat v bližini naselij. Bodice na rastlini lahko povzročijo boleče pike, zato ni dobro da jo imate na vrtu.

 

KrvaviMlecnik.gif (11719 bytes) Krvavi mlečnik
Chelidonium majus

Čarovne lastnosti: Na sodišču na prinaša srečo in nas ščiti. Nosite rdečo flanelasto vrečko, napoljneno z rastlino, blizu kože. Rastlino zamenjajte vsake tri dni. Je tudi zdravilo proti depresiji. Prinaša nam dobro voljo in veselje.

Medicinska uporaba: Blaži krče, vzpodbuja odtok žolča, zvišuje krvni tlak in znižuje krvni sladkor. Sok se uporablja pri odstranjevanju bradavic.

Botanika: Raste ob zidovih, živih mejah, v bližini naselij.

 

Kumina.gif (4487 bytes) Kumina
Carum carvi

Čarovne lastnosti: Če nosimo kumino kot amulet, nas varuje, primerna pa je tudi za privabljanje ljubezni. Semena izboljšujejo spomin in varujejo pred tatvino. Če jo dodamo kruhu, piškotom ali pecivu, povečuje poželenje. Vrečka semen ob otrokovi postelji otroka varuje pred boleznijo.

Medicinska uporaba: Pospeši menstruacijo, poveča materino mleko in pomaga pri izkašljevanju.

Botanika: Dvoletnica. Raste na travnikih in pašnikih.

 

Leska.gif (4922 bytes) Leska
Corylus spp.

Čarovne lastnosti: Če potrebujete magično zaščito, z leskovo vejo narišite krog okoli sebe. Če želite pridobiti naklonjenost rastlinskih škratov, navežite lešnike na vrv in jo obesite na zid. Iz leske lahko izdelate čarovno palico. Lešniki, ki jih jemo, povečujejo plodnost. Če jih nosimo pri sebi, nas naredijo modrejše. Iz leske izdelujemo bajalice za iskanje vode in zakladov. Palice simbolizirajo belo magijo in zdravljenje.

Botanika: Najbolje rastejo v dobro presušeni, plodni, deloma kisli zemlji.

 

Lovor.gif (3644 bytes) Lovor
Laurus nobilis

Čarovne lastnosti: Zažiganje listov vzpodbuja vizualizacijo. Če želite preroške sanje, položite liste lovorja pod blazino. Lovor preprečuje negativne vibracije in občutek utesnjenosti. Nosimo ga kot amulet za odganjanje zla. Položen na okensko polico, vas bo varoval pred strelami. Med obredom lahko vejico uporabljate za škropljenje. Če na lovorjeve liste napišete želje in jih nato zažgete, vam bo to prineslo izpolnitev želja. Za Rimljane je bil lovor emblem slave, tako vojaške kot duhovne. Bil je posvečen bogu Apolonu in je simboliziral nesmrtnost. Iz njegovih listov so pletli vence za kronanje junakov, genijev in modrecov.

Botanika: Raste v obmorskih predelih.

 

MacjaMeta.gif (2713 bytes) Mačja meta
Nepeta cataria

Čarovne lastnosti: Skupaj s cvetniki listi vrtnice se uporablja za ljubezenske uroke. Ustvarja psihično vez med vami in vašo mačko. Če raste v bližini doma,  privlači srečo in dobre duhove. Liste uporabljamo za kazala v magičnih knjigah. Pri Druidih so jo vojaki zvečili za neustrašnost in bojevitost.

Medicinska uporaba: Uporabljamo jo pri zeliščnih zdravilih proti prehladu, vročini, razdraženemu želodcu in nespečnosti. V manjših dozah je primerna za otroke z razdraženim želodcem.

Botanika: Raje ima suho zemljo.

 

Majaron.gif (2391 bytes) Majaron
Majorana hortensis, Origanum vulgare

Čarovne lastnosti: Zmešan z meto in rožmarinom ter raztresen okoli hiše, bo prinesel zaščito. Hišo zaščitimo tudi tako, da v vsako sobo potresemo ščepec majarona. Dodaja se čarnim vrečkam za ljubezen in denar. Žalostni ali depresivni osebi pa bo prinesel veselje.

Medicinska uporaba: Uporaben je pri zdravljenju želodca, prebavil, glavobolov in migrene.

Botanika: Trajnica, ki ima rada veliko sonca. Če raste v mrzlih regijah, je enoletnica.

 

Mak.gif (5897 bytes) Mak
Papaver spp.

Čarovne lastnosti: Za privabljanje bogastva se uporablja seme. Kot dodatek k hrani pripomore k povečanju plodnosti. Uporaben je tudi pri ljubezenskih urokih. Če želite dobiti odgovor na vprašanje, ga napišite z modrim črnilom na bel papir. Potisnite papir v makovo glavico in jo položite pod blazino. Odgovor bo prišel v sanjah.

Medicinska uporaba: Uporablja se proti bolečinam, nespečnosti, nervozi in kroničnemu kašlju.

Botanika: Trajnica, ki ima rada povprečno, suho zemljo. Njegovo listje odpade po spomladanskem cvetenju, do julija. Veliko je sort enoletnic, trajnice pa se uporabljajo za zdravljenje.

 

DivjaMeta.gif (7301 bytes) Meta, divja
Mentha arvensis

Čarovne lastnosti: Pri urokih za zdravje in ljubezen lutko napolnimo s posušenimi listi. Če jo dodamo kadilu, očisti hišo.

Medicinska uporaba: Dobro vpliva na prebavo. Pospešuje izločanje žolča in preganja vetrove.

Botanika: Raste po njivah, vlažnih travnikih in ob jarkih.

 

Ognjic.gif (3521 bytes) Ognjič
Calendula spp.

Čarovne lastnosti: Venci ognjiča, obešeni na podboje vrat, preprečujejo zlu vstop v hišo. Če s tekočino, narejeno iz ognjičevih cvetov, podrgnete po vekah, vam to pomaga, da vidite škrate. Cvetovi, položeni pod blazino, nam prinesejo jasnovidne sanje. Posajen v vrtu odganja mrčes. Posajen pred vhodom odganja komarje. Raztresen pod posteljo nudi zaščito med spanjem. Če ga daste v kopel, boste dosegli vsesplošno spoštovanje. Če želite na sodišču doseči pravico, imejte v žepu ognjič.

Medicinska uporaba: Olajša glavobole, bolečine v ušesih in zmanjšuje vročino. Dober je za srce, cirkulacijo in zdravljenje ran ter odrgnin. Ne uporabljajte ga med nosečnostjo.

Botanika: Priljubljena samosevna vrtna okrasna rastlina. Cveti od junija do pozne jeseni.

 

Omela.gif (9492 bytes) Omela
Viscum album

Čarovne lastnosti: Šopke omele obesimo kot zaščito za vse namene. Liste ali jagode nosimo pri sebi, kot zaščito pred nezgodami. Jagode se uporabljajo v ljubezenskih kadilih. Prstan, ki je izrezan iz lesa omele, bo odganjal bolezen. Če jo obesite nad vrata spalnice, boste mirno spali. Sveta rastlina za Druide. Vlada zimskemu solsticiju.

Medicinska uporaba: Znižuje krvni tlak. Vzpodbuja krvni obtok. Pomaga pri omoticah, pri motnjah srčnega utripa in pri obrabi sklepov.

Botanika: Je polparazit, ki raste na listavcih, razen na bukvah.

 

Oreh.gif (5879 bytes) Oreh
Juglans nigra, Juglans regia

Čarovne lastnosti: Oreh v lupini prinaša plodnost. Če jih nosimo pri sebi, orehi krepijo srce in varujejo pred bolečinami revmatizma. Orehovi listi, ki si jih položimo pod klobuk, varujejo pred glavoboli.

Medicinska uporaba: Uporablja se za zdravljenje griže, kožnih obolenj ter za povečevanje teže in moči. Zmleta lupina se uporablja za zdravljenje kožnih obolenj, herpesa, naglavnih in telesnih uši in notranjih parazitov. Listi se uporabljajo za zdravljenje ekscemov, izpuščajev in turov. Razredčeno orehovo olje uporabljamo proti prhljaju. Z orehovimi listi, ki jih boste nastavili okoli vhoda, boste odgnali mravlje in ostale insekte.

Botanika: Večinoma je gojen. Rad ima veliko sonca.

Orehi in oreški

Čarovne lastnosti: Vsi orehi in oreški se uporabljajo pri urokih za povečanje plodnosti. Dva skupaj zraščena oreha ali oreška pa sta talisman, ki prinaša srečo. Majhni orehi se uporabljajo za krasitev čarovniških palic.

 

PapezevaSveca.gif (2054 bytes) Papeževa sveča
Verbascum spp.

Čarovne lastnosti: Pri sebi jo nosite za pogum. Listi, ki jih nosimo, preprečejejo nesreče in napade živali v divjini. Položena pod blazino bo preprečevala nočne more. Nadomešča "prah iz groba", ki se uporablja pri starih urokih.

Medicinska uporaba: Je narkotična, vendar ne povzroča odvisnosti. Uporablja se proti bolečinam in za spanje. Izloča sluz, zato je uporabna za zdravljenje pljuč. Krepi tudi limfni sistem.

Botanika: Dvoletnica, prilagodljiva. Raje ima veliko sonca.

 

Pelin_navadni.gif (5018 bytes) Pelin, navadni
Artemisia vulgaris

Čarovne lastnosti: Če ga nabereto ob poletnem solsticiju, vam bo prinesel srečo. Moč rastline se poveča, če jo naberemo ob polni luni.  Dodaja se pri kadilih za prerokovanje. Če ga nosite pri sebi, s tem preprečite zastrupitev ali kap. Sveži listi, ki jih drgnemo ob magična orodja, bodo povečali njihovo moč. Če spite na blazini, napolnjeni s pelinom, vam bo omogočil preroške sanje in astralno potovanje. Drgnite svežo rastlino na kristalnih kroglah in magičnih ogledalih in tako povečajte njihovo moč. Če želite izboljšati svojo jasnovidnost, ob mlaju namočite 7 g navadnega pelina v steklenico vina za sedem dni, prefiltriraje in pijte v majhnih količinah.

Medicinska uporaba: Uporablja se pri nervozi in nespečnosti. Pomaga sprožiti menstruacijo, še posebej v kombinaciji z brogovito. Stimulira jetera in pomaga pri prebavi. Noseče in doječe ženske ga ne smejo uporabljati.

Botanika: Trajno grmičevje. Rad ima suha področja in veliko sonca.

 

Pelin-pravi.gif (4889 bytes) Pelin, pravi
Artemisia absinthium

Čarovne lastnosti: Pri zažiganju dviga duha na višjo raven in nam s tem omogoča jasnovidnost. Če ga vržete v ogenj, vas bo varoval pred duhovi. Zažigamo ga kot kadilo ob prazniku Samhain za klicanje duhov. Še posebej dober je v kombinaciji z navadnim pelinom. Dodajamo ga kadilom za izganjanje duhov in zaščito. Obešen v avtu na vzvratnem ogledalu varuje vozilo pred nesrečami.

Medicinska uporaba: Uporabljajo ga za odpravljanje težav s prebavili, jetri in mehurjem. Pospešuje menstruacijo in pomaga pri menstrualnih krčih. Uporabljajte ga v majhnih količinah za krajše obdobje. Noseče in doječe ženske ga ne smejo uporabljati. V vrtu odganja listne uši in druge škodljive insekte.

Botanika: Trajnica, grm. Gojimo ga v vrtu. Rad ima veliko sonca in povprečno bogato zemljo. V divjini raste na suhih travnikih in ob starih zidovih.

 

Praprot.gif (7210 bytes) Praprot

Čarovne lastnosti: Če poleti naberete moško praprot (nezaviti listi) in jo nosite pri sebi, vam bo to prineslo srečo. Vse praproti so močne zaščitne rastline. Če jih zažigate v hiši, ustvarijo močno zaščito. Če jih zažigate zunaj, prikličejo dež.

 

Resa.gif (4280 bytes) Resa in vresa
Erica spp. in Calluna spp.

Čarovne lastnosti: Resa ščiti pred posiljstvom in nasiljem. Če jo zažgemo s praprotjo, bo prinesla dež. Njena uporaba ob poletnem solsticiju prinese ljubezen in zaščito. Rdeča resa prinaša strast, bela pa srečo, umiri strasti in nas zaščiti pred nezaželenimi snubci.

Medicinska uporaba: Čaj iz resinih cvetov pomirja kašelj in pomaga pri nespečnosti.

Botanika: Gozdni podrast. Ker cveti tudi pozimi, jo v zadnjem času gojijo kot lončnico.

 

Rman.gif (4521 bytes) Rman
Achillea millefolium

Čarovne lastnosti: Dodajamo kadilom za jasnovidnost in ljubezenske uroke. Ker ima rman sposobnost obdržati par skupaj sedem let, ga dajo v ljubezenske vrečke, kot darilo mladoporočencem. Če ga nosite pri sebi, vas varuje, vam prinaša ljubezen in pomaga pritegniti v vašo bližino tiste, ki si jih najbolj želite srečati. Če ga držite v roki, odganja strah. Če ga uporabite v kopeli, vas ščiti pred zlom.

Medicinska uporaba: Stimulira jetra. Deluje kot krvni čistilec in zdravi žleze. Uporabljali so ga za kontracepcijo. Zdravi diabetes, zobobol, bolezni dlesni, prehlade, gripo in vročico.Ustavlja notranje in zunanje krvavitve. Noseče ženske naj bi se mu izogibale.

Botanika: Rman je trajnica. Rad ima veliko sonca. Raste po travnikih, goznih obronkih, med grmovjem, na njivah.

 

SrebrnaJelka.gif (3687 bytes) Srebrna jelka
Abies alba

Čarovne lastnosti: Iglice se zažgejo ob rojstvu otroka, da blagoslovijo in zaščitijo mater in otroka.

 

Sipek.gif (7026 bytes) Šipek, vrtnica
Rosa spp.

Čarovne lastnosti: Vodo, ki jo dobite z destilacijo cvetnih listčev, dodajte ljubezenskim kopelim. Cvetni listi, ki jih raztrosimo po hiši, umirjajo osebne in družinske napetosti. Če jih dodate v kadilo ali vrečko, izboljšujejo zdravje. Venec cvetov, ki ga nosimo, prinaša ljubezen. Za jasnovidne sanje namočite dve žlici svežih ali posušenih cvetnih listov v skodelico vrele vode. Pokrijte in pustite stati pet minut, spijte in pojdite spat. Cvetne lističe in plodove uporabljamo tudi pri mešanicah za zdravje in srečo.

Medicinska uporaba: Pomaga pri ledvičnih kamnih in pesku, revmi in vročičnih obolenjih. Obnavlja kri in pomaga pri zdravljenju infekcij. Vsebuje vitamin C.

Botanika: Pogosto raste v živih mejah, ob gozdnih robovih ali pa kot osamelec na suhih sončnih travnikih.

 

Smarnica.gif (6204 bytes) Šmarnica
Convallaria majalis

Čarovne lastnosti: Če namočimo cvetove v studenčnico, dobimo tekočino, s katero poškropimo ritualni prostor in ga napolnimo z energijo miru in znanja. Šmarnica v prostoru razvedri srce in dvigne duha prisotnih.

Medicinska uporaba: Je močen diuretik. Poveča skrčenje srčne mišice. Vendar naj poteka uporaba pripravkov iz šmarnice vedno pod nadzorom zdravnika, kajti je zelo strupena in prevelike količine lahko privedejo do srčnega zastoja.

Botanika: Raste po senčnatih gozdovih in pod grmovjem.

 

Tisa.gif (7396 bytes) Tisa
Taxus baccata

Čarovne lastnosti: Uporablja se jo pri obredih za klicanje duhov umrlih. Včasih so nosili tisin les ali liste na grobove in s tem opominjali na tanko ločnico med telesnim in duhovnim, torej da je smrt le premor pred ponovnim rojstvom.

Medicinska uporaba: Je zelo strupena.

 

Verbena.gif (6444 bytes) Verbena
Verbena officinalis

Čarovne lastnosti: Uporabljamo jo za očiščevalna kadila in kopeli. Če jo zakopljemo na vrt, bo naš pridelek obilen. Če jo zažgemo, privlači bogastvo in odganja fizične napade. Obešena nad posteljo preprečuje nočne more. Nad otroško posteljico, vendar izven otrokovega dosega, nudi zaščito, srečo in ljubezen do učenja. Če visi v hiši, nudi zaščito pred negativnimi uroki. Če jo podarite prijatelju, vzpodbuja obojestransko zaupanje.

Medicinska uporaba: Za zdravljenje jeter. Pomaga pri izčrpanosti, utrujenosti, vročici, nespečnosti, poporodni depresiji in bolečih in nerednih menstruacijah.  Na kitajskem jo uporabljajo za zdravljenje malarije, zaprtja in griže. Olajša bolečine in zmanjšuje vnetja. Ne uporabljajte jo med nosečnostjo.

Botanika: Enoletnica. Potrebuje veliko sonca.

 

Rutica.gif (4961 bytes) Vinska rutica
Ruta graveolens

Čarovne lastnosti: Svež poganjek se uporablja za škropljenje pri blagoslavljanju in zdravljenju. Če je zažgana v očiščevalnem kadilu, očisti negativnosti in ponovno požene stvari. Uporabljamo jo za vrečke in amulete, ki odganjajo bolezen. Vonj sveže zdrobljene rastline pa odžene zavist, egocentričnost in napačno izbrane ljubezni. Listi rutice, ki jih položimo na čelo, bodo odgnali glavobol. Obešena okoli vratu, pomaga pri okrevanju. Dodana kopeli, bo odgnala uroke in jih poslala nazaj. Stare vraže pravijo, da najbolje raste, če je ukradena.

Medicinska uporaba: Je spazmolitik, ki deluje na prebavne organe in maternico. Med nosečnostjo jo ne smemo uporabljati. Zelišča nabiramo ob času cvetenja z rokavicami, ker lahko pride pri nabiranju do kožnega vnetja, ki ga povzroča svež sok. Uporablja se jo kot zdravilo za mišice. Njen vonj odganja nezaželene insekte.

Botanika: Grm, trajnica. Najdemo jo v pusti zemlji. Rada ima veliko sonca. Na primorskem jo radi gojijo na vrtovih.

 

Vrba.gif (8088 bytes) Vrba
Salix spp.

Čarovne lastnosti: Liste, skorjo in les vrbe uporabljamo pri obredih zdravljenja in zaščite pred zlom. Vrba nam nudi primeren ambient za meditacijo in inspiracijo. Posajena blizu doma nudi zaščito. Iz njenih vej izdelujemo čarovniške metle in čarovne palice, ki jih uporabljamo pri lunarni magiji. Če želite priklicati duhove, zmešajte zmleto skorjo vrbe s sandalovino in jo zažgite zunaj v času, ko Luna pojenjuje.

Medicinska uporaba: Deluje podobno kot aspirin. Uporablja se tudi za čiščenje in zdravljenje vnetih oči. Blaga je za želodec in nima nobenih stranskih učinkov.

Botanika: Rada ima obrežja rek, kjer je veliko tekoče vode.

Vresa - glej resa

Vrtnica - glej šipek